páginas vistas

domingo, 24 de septiembre de 2017

La bandera negra catalana del 11 de Septiembre.

El once de septiembre pasado. Alguien me preguntó por esta bandera en uno de los post que publiqué. No lo hice por los intensos debates en mi muro, pero aquí la explicación con foto de Evel González.

Esta bandera se usa en los balcones de los ayuntamientos catalanes proindependentistas. Sus impulsores de recuperarla son de Joan-Marc Passada i Jordi Avià. Significa votar y vencer. Y viene de 1714. 

Escogí la excelente foto de Evel Gonzalez sobre su reportaje del 11 Sep. 2017, porque se ve la bandera y la palabra Llibre (de un parking al lado.) Un azar muy del contexto de la bandera.

"L'origen i el significat de la bandera negra per a l’Onze de Setembre

En parlem amb dos dels impulsors de la campanya, Joan-Marc Passada i Jordi Avià

Ja fa temps que en molts municipis catalans hi ha l’estelada al balcó, malgrat la persecució de la delegació del govern espanyol. Però aquest Onze de Setembre, en una vintena llarga de poblacions, hi onejarà una altra bandera, negra, per a reivindicar 'votar i vèncer'. És una iniciativa de la Fundació Reeixida per a continuar la feina de recuperar la memòria històrica que va començar el 2008 amb la commemoració del centenari de l’estelada. Sobre l'origen i el significat de la bandera negra, en parlem amb dos dels impulsors, Joan-Marc Passada i Jordi Avià. 

–Cal una bandera nova, si ja tenim la de quadribarrada i moltes versions de l’estelada?

–Una nova bandera no anul·la les altres que ja hi ha. Al contrari: enriqueix i afegeix gruix iconogràfic als símbols que ens representen. Aquesta bandera negra no és personalista (com pot ser la quadribarrada, que representa en origen el comte de Barcelona), sinó conceptual: expressa una disposició anímica. El seu missatge és molt directe: ‘Resistència i fermesa. No ens rendirem.’ A més, com que no té rang oficial és molt difícil que pugui ésser mal utilitzada com passa avui amb les nostres banderes locals i nacional, sotmeses a la vigilància permanent de l’espanyola i la francesa."

 Martí Crespo. Para Vilaweb.

Evel Gonzalez